Atlétika
Szabó Beatrix

MTK legendárium | 306. rész

Publikálva: 2024.01.01 Frissítve: 2023.12.30 MTK Budapest

Az MTK-alapító, Szekrényessy Kálmán élete. „Halála után 100 évvel - Szekrényessy Kálmán emlékezete” 87. rész.

Szekrényessy volt a magyar úszósport első apostola (Pluhár István, 1926.)

Szekrényessy a Balatont úszta át. Órákon körösztül ott lubickolt a nyomorult vízben, s mégsem változott el se csukává, se durbinccsá, - pedig megérdemelte volna. Mert amelyik ember, ember, ne kívánkozzék békának.” (Mikszáth Kálmán, 1880.)

Szekrényessy Kálmán bravourja fényesen bebizonyította, hogy a magyar ember is tud sportsman lenni – ha akar.(Zala, 1880)

Ön híres úszó: kétszer is átúszta a Balatont fogadásból, és híres lövő, sok párbajban helytállt. (Jókai Mór)

A közönség viharos lelkesedéssel kiáltozta: »Éljen Szekrényessy!«” (Allgemeine Sport-Zeitung, 1881)

 „Szekrényessy Kálmánt, világhírre jutott úszási bravúrjai után közönségünk is ismeri.(Szabadkai Közlöny, 1882)

Mintha csak Jókai valamelyik regényéből lépett volna ki az életbe, olyan romantikus volt a pályája(Pesti Hírlap, 1923.)                                                              

A fiatal turista(Mikszáth Kálmán, 1883.)

A Hellészpontosz szorost úszta át Leandrosz és Lord Byron nyomán.(La Petit Presse, 1880)

Nagy-Kőrösön nyomtatványokat terjesztenek, melyek szerint ott Szekrényessy Kálmán, mint az Országos Antiszemita Pártkör-nek s Kossuth Lajosnak küldötte és ajánlottja lép fel. Az Antiszemiták most a következő nyilatkozatot adták ki: „Az Országos Antiszemita Pártkör végrehajtóbizottsága kijelenti, hogy Szekrényessy Kálmán a pártkörnek nem tagja, azzal összeköttetésben soha nem állott, s őt sem Nagy-Kőrösre, sem máshová képviselőjelöltül nem ajánlotta.(Pesti hírlap, 1884)

Szekrényessy Kálmán a honi sport egyik megteremtője, a magyar sportirodalom egyik úttörője(gr. Bethlen János, 1890.)

Elfogadtatott Szekrényessy Kálmán azon indítványa, hogy utasítsa a [Balatoni] Egylet a sportszakosztályt, hogy jövőre, augusztus végén rendezzen hajóversenyeket a fürdőélet élénkítése szempontjából.(Herkules, 1886)

Ott láttam egy Szekrényessy nevű urat, aki elsőnek úszta át a Balatont és ezért majd akkora tisztességben részesült, mint Lindbergh, az Atlanti első átrepülője.(Herczeg Ferenc író, 1939.)

Emléket akartam állítani annak, akinek köszönhetem, hogy sportember lettem, a legelső magyar úszónak, a Balaton többszörös átúszójának: Szekrényessy Kálmánnak, akinek a magyar úszósport sokat köszönhet, és akiről az utódok gyakran megfeledkeznek.(Kugler Sándor az Úszó Szövetség első ügyvezető elnöke, az első hátúszó bajnok, 1929.)

Nemcsak irodalmi köreink egyik jelese: de minden sportág művelője, sőt némelyikben övé az elsőség.Sport, (1882)

Más összeköttetésünk pedig nincs [a lóvonatú omnibusznál] és azt hiszem nem is lesz, míg a XX. században meg nem váltja útódainkat Szekrényessy barátunk kormányozható léghajója, de addig még sok víz lefolyik a Dunán és sokszor fog befagyni ez a vén folyó.(Gr. Vay Sándor, író 1893)

A világhírű úszó Szekrényessy Kálmán drámája, Ermini, első előadásban került színre.(Szabadkai Közlöny, 1882)

Szekrényessy balatoni távúszása után méltán magunkra vonjuk egész Európa sportembereinek figyelmét.” (Ország-Világ, 1880.)

Éljen Szekrényessy, ki á vizet csak úgy nyesi […] Kálmus á ki átúsztá á mágyárr tengert. […] Megtenném őt kapitányból mágyárr tengerrnágynák. […] Mikorr visszátekintek árrá a 20 000 elmút tempóra, csák ázt mondhátom […] ilyent nem mutát föl a Szájná, Májná és Rájná, együtt sem. (Borsszem Jankó, 1880)

Kövess minket
MTK Hírlevél

Ne maradjon le egy eseményről sem!
Iratkozzon fel ingyenes hírlevelünkre:

Csatlakozz RSS csatornáinkhoz és értesülj azonnal a legújabb hírekről, érdekességekről egy gombnyomásra!